For a better experience update your broswer
  • 1873 R.F. Metzeler

   1863 - Robert Friedrich Metzeler opent een onderneming die rubber en elastische goederen verkoopt in München (Duitsland). Tot het oorspronkelijke productgamma van Metzeler behoren onder meer technische en chirurgische artikelen, sportuitrusting, speelgoed en waterdichte kleding.

    1871 - Metzeler vestigt een eerste fabriek voor rubberproducten in de Schwanthalerstrasse. In 1887 kan de fabriek niet meer voldoen aan de vraag en wordt er een nieuwe fabriek opgetrokken. Dankzij nieuwe procedures ondergaat de verwerking van Indisch rubber een heuse revolutie, waarvoor Metzeler een patent krijgt.

  • De eerste fabriek in München (Duitsland)

   1890 - Metzeler wordt een marktleider in de groeiende luchtvaartsector door de ontwikkeling van een meerlagig product op basis van rubber, linnen en katoen. Dit product wordt gebruikt voor de bouw van luchtballonnen, luchtschepen en vliegtuigen.

   1892 - Metzeler speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van fiets-, motor- en autobanden.

    

    

  • 1906 Bandenproductie

   1933 - Metzeler levert een indrukwekkende doorbraak door de eerste bruikbare banden te maken op basis van het nieuwe synthetische ‘Buna’-rubber.

   1937 - De fabrikant vestigt het snelheidsrecord voor motoren op 279,50 km/u.

  • 1951 Reclame

   1945 - De fabriek wordt volledig vernield tijdens de oorlog. De heropbouw begint onmiddellijk en in de daaropvolgende jaren worden er naast de klassieke bandproducten ook andere activiteiten ontwikkeld voor het segment van het technisch rubber en voor de vrijetijdsmarkt.

  • 1965 Metzeler Racing Service

    

    

   1974 - Eerste laagprofielband in het 80- en 90-gamma.

   1978 - Eerste ‘tubeless’-band in Europa.

   1978/79 - Om economische redenen moet Metzeler zijn activiteiten heroriënteren en worden enkel nog motorbanden gemaakt. De productievestiging in München wordt gesloten en de volledige productie verhuist naar de tweede Breuberg-fabriek in Odenwald. 

  • 1983 Het ‘Metzeler Belt System’ wordt ontwikkeld

   1982 - Metzeler ontwikkelt ME 33 Laser, het eerste loopvlakprofiel met kruislings georiënteerde groeven in plaats van de klassieke groeven in lengterichting.

   1983 - Metzeler neemt de eerste ‘cross-ply’-band met een riem in kevlar in massaproductie. Dat leidt tot de introductie van het ‘Metzeler Belt System’ (MBS).

   1986 - Sinds 1 januari 1986 behoort Metzeler tot de Pirelli Group. De verschillende bestaande bedrijfsafdelingen worden geherstructureerd in onafhankelijke ondernemingen en in 1989 richt Pirelli Metzeler Reifen GmbH op. In datzelfde jaar introduceert Metzeler de ‘arrow parabolic’-band voor het achterwiel, de ME 1.

    

   1987 - Metzeler lanceert het eerste silicamengsel voor motorbanden, ‘CompK’ gedoopt.

  • 1994 Wereldrecord - Nardo, Italië

    

   1992 - Metzeler introduceert ‘s werelds eerste radiale achterband met stalen gordel van 0° voor motoren, de ME Z1.

   1994 - Metzeler vestigt het wereldsnelheidsrecord voor motoren over 24 uur op 246 km/u.

   1995 - Het kwaliteitsbeheersysteem van Metzeler (Metzeler Quality Management System) krijgt het DIN EN ISO 9002-certificaat.

    

   1996 - Metzeler ontwikkelt de eerste radiale voorband met stalen gordel van 0°. De ME Z4 was de eerste bandenset met de revolutionaire radiale technologie met een stalen gordel van 0°.

    

  • Metzeler stelt gloednieuwe racebanden voor

   2000 - Metzeler introduceert de nieuwe ME 880 in maat 240/40 R 18 om aan de eisen van tuners over de hele wereld te voldoen. Met een breedte van 243 millimeter is hij ‘s werelds breedste motorband. Bovendien beschikt hij over de gepatenteerde technologie met een stalen gordel van 0°.

  • 2003 breed - breder - XXL

   2003 - Om de evolutie van de Sport Touring Bikes te volgen en erop te anticiperen, introduceert Metzeler de nieuwe referentie in dit segment: de Roadtec Z6.

   2004 - Metzeler zoekt voortdurend nieuwe manieren om de prestaties te verbeteren en de perfecte ronde nog meer te benaderen. Dat streven naar perfectie heeft ons ook geholpen bij de creatie van het mengsel voor de nieuwe band voor wegraces, de Racetec K.

    

    

  • 2005 Sensationele comeback in Enduro WM

    

   2005 - De ultieme Supersport-band SPORTEC M3 en de uitermate succesvolle Enduro F.I.M.-band MCE 6 Days Extreme, ontwikkeld in samenwerking met de meest succesvolle fabrieksteams, worden op de markt gelanceerd. Daarna volgen de nieuwe Lasertec voor middelgrote motoren en pre-vintagemodellen en de nieuwe scooterband FeelFree.

   2007 - Metzeler vernieuwt zijn Enduro Street-gamma met de lancering van de Tourance EXP, de eerste Enduro-streetband met stalen gordel van 0° voor het voorwiel. Metzeler wil zijn aanwezigheid in het scootersegment ook uitbreiden met de FeelFree Wintec, een band voor uiterst performante scooters, ontwikkeld volgens Wintec, Metzelers nieuwe wintertechnologie voor de koudste tijd van het jaar, om zich nog vrijer te voelen.

    

  • 2008 Lancering van Wintec

   2008 - Metzeler introduceert de eerste M+S-vierseizoensband voor scooters: de nieuwe FeelFree Wintec elimineert het seizoensgebonden karakter van de scooter. Een van zijn grote troeven: een veilige grip in koude en natte omstandigheden. Bovendien zijn de ME880 Custom-banden verkrijgbaar in alfanumerieke dimensies voor diverse Harley-Davidson-modellen.

    

   2009 - Interact-technologie: Deze term verwijst naar de best mogelijke prestaties volgens de rijstijl. Een nieuw gepatenteerd karkas met variabele spanning voor de stalen gordel van 0° zorgde voor een opwaardering van het bestaande Racetec-gamma. De technologie wordt vervolgens geïntroduceerd op de nieuwe Metzeler Sportec Interact™ M5 en Roadtec Z8 Interact™ om maximaal in te zetten op prestaties en veiligheid in de hoogwaardige ‘Supersport’- en ‘Sport-touring’-segmenten.

  • 2012 Voor het eerst een Metzeler-band met tweeledig mengsel

   2010 - De nieuwe Super Moto-band Racetec SM vervangt zijn voorganger binnen het gamma raceproducten en voegt de nieuwe Racetec Slick COMPK voor amateurrijders en circuitdagen toe.

   2012 - De verbeterde versies van de Roadtec Z8 Interact, die oorspronkelijk in 2010 werd geïntroduceerd, winnen tal van tests in internationale magazines. De achterbanden van de nieuwe ‘M’ en ‘O’-reeksen worden voortaan vervaardigd uit een mengsel van twee componenten en de achterbanden zijn gemaakt van een zuiver silicamengsel.

    

   In 2013 introduceert Metzeler drie nieuwe producten op de markt: Tourance™ Next, een enduro-streetband, Karoo 3 voor terreinavonturen en ME888 Marathon Ultra voor de nieuwste generatie ‘custom bikes’.